maandag 13 januari 2014

Meatloaf met bacon

Het is weer eens tijd voor iets hartigs. Iets wat de titel van deze hele blog natuurlijk ontzettend tegenspreekt. Maar dit recept is te lekker om achterwege te laten: gehaktbrood met bacon. Works every time. En het is alleen al aan te raden om het te maken vanwege de gehakt-en-bacongeur door het hele huis.

BENODIGDHEDEN
- 500 gram half-om-half gehakt
- Ongeveer 10 plakjes gerookte bacon
- Twee uien
- Twee teentjes knoflook
- Klein blikje tomatenpuree (zo'n ienieminiblikje, inderdaad)
- Theelepel (gerookt) paprikapoeder
- 1 ei, losgeklopt
- Vier sneetjes oud brood, in kruimels (of ongeveer dezelfde hoeveelheid in paneermeel)
- Fijngehakte verse rozemarijn (of een theelepel gedroogde rozemarijn)
- Genoeg peper en zout

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Snipper de uien en pers de knoflookteentjes uit. Bak deze in een laagje olie op laag vuur tot de ui glazig is. Voeg hierna het blikje tomatenpuree toe. Deze wil nog wel eens vrij zuur van smaak zijn; door het te verhitten wordt het zoeter en lekkerder van smaak. 


Voeg het gehakt, losgeklopt ei, gerookt paprikapoeder, rozemarijn, peper/zout naar smaak en het paneermeel bij elkaar in een kom. Mix het met een handmixer (of wanneer je spierballen wil kweken lekker met de hand) tot het een glad mengsel is. Hierna kan ook het ui-knoflook-tomatenpuree-mengsel erbij. Beleg het bakblik met de bacon. De randjes die overblijven en aan de buitenkant van het blik hangen worden als het gehakt er in zit om naar elkaar toe gevouwen om het af te dichten. Je hebt ook nog twee losse plakjes bacon nodig om op de bovenkant te leggen.


Vervolgens kan het gehaktbrood-in-spe de oven in. Een uurtje tot 75 minuten is voldoende. Schrik niet van de hoeveelheid vet dat uit het gehaktbrood komt. Dit komt uit het gehakt (en uit de bacon vermoedelijk), en kan je gemakkelijk afgieten wanneer het brood na een uur uit de oven komt. Laat het gehaktbrood even een paar minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

Wanneer het brood afgekoeld is, en je het uit de vorm gehaald hebt, zal je zien dat de bacon aan de onderkant niet echt lekker knapperig is. Een tip is dus om het brood op een bakplaat te leggen en nogmaals in de oven te bakken voor een minuut of 15. Hierna is je gehaktbrood klaar.



Wij maakten van dit gehaktbrood een heerlijk (en supersimpel) lunchgerecht. Benodigdheden? Ovenbroodjes, kaas en een paar plakjes gehaktbrood. Broodjes opensnijden, paar druppels olijfolie erop, plakje gehaktbrood erop en afmaken met een plakje kaas. Even in de oven tot de kaas gesmolten is en je lunch is klaar. 

Absoluut geen fotogeniek gerecht, werkelijk verschrikkelijk om naar te moeten kijken, maar oh zo lekker. (Ook prima katervoedsel, overigens..)

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: