maandag 29 december 2014

Mince pies

Hoi daar! Groetjes vanuit het (ijs!)koude Engeland! We zijn heerlijk een paar dagen bij onze vader in York, waar we sinterkerstennieuw hebben gevierd. Engeland is prachtig in deze tijd van het jaar: iedereen is in kerststemming, overal op straat staan verlichte kerstbomen, kerstversiering overal. En niet te vergeten; al het kersteten! Roast ham en turkey, jacket potatoes, chutneys en heerlijke zoetigheden zoals Christmas pudding, trifles en mince pies! De laatste willen we graag met je delen. Mince pies zijn kleine taartjes van shortcrustdeeg (knapperig kruimeldeeg) met een heerlijke fruitige vulling van rozijnen, noten en ander gedroogd fruit met winterse kruiden. Het taartje wordt vaak gegeten rond de kersttijd en is een echte Britse klassieker. Mince meat zelf kan je overigens bij speciaalzaken kopen, of bij de filialen van Marcs&Spencer in Amsterdam en Den Haag.


BENODIGDHEDEN
Voor ongeveer 20 mince pies

- 375 gram bloem
- 260 gram roomboter
- 125 gram kristalsuiker
- Een pot mince meat (ongeveer 600 gram)


Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden. Snijd hierna de koude roomboter in kleine blokjes. Voeg de boter en bloem in een kom bij elkaar tot het een kruimeldeeg wordt. Voeg hier nu de suiker en het ei bij. Kneed het deeg tot het bij elkaar komt, maar doe dit niet te lang, want dan wordt het deeg minder knapperig. Pak het deeg in in wat aluminiumfolie en plaats het in de koelkast om even op te stijven, voor ongeveer tien minuutjes. Haal na de tien minuten het deeg weer uit de oven. Rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht of snijplank. Steek rondjes uit het deeg, groot genoeg om een bakje te vormen. Wij gebruikten hiervoor een drinkglas.


Om de mince pies te maken gebruik je een muffinvorm. Vul de vormpjes met het uitgesneden deeg nadat je deze met wat boter of olie hebt ingevet. Hierna vul je de vormpjes met het mince meat. Je kan de mince meat zelf maken maar het is een stuk makkelijker wanneer je het in een potje koopt. Je hebt in Engeland ontzettend veel soorten, in Nederland wat minder. Je kunt altijd nog je eigen draai aan geven door wat limoen-, citroen-, mandarijnenschil of sap toe te voegen. 

De taartjes hebben meestal een vormpje van deeg bovenop. Vaak is dit een sterretje, wij vonden het wel leuk om wat andere kerstige vormpjes bovenop de taartjes te doen. Je kan de taartjes ook geheel afdekken met deeg, wat je zelf het leukst vindt. Plaats de vorm met de taartjes in het midden van je oven. Na twintig minuten in de oven zullen ze goudbruin van kleur zijn, en kunnen ze uit de oven. En klaar ben je! Geniet van de laatste dagen van 2014, en tot volgend jaar!

Geen opmerkingen: