maandag 10 februari 2014

Chocolade Truffeltaart

Deze taart is werkelijk niet te versmaden. Deze heerlijke, nee wat zeggen we, goddelijke chocolade truffeltaart is zo machtig lekker dat je ‘m écht een keer moet maken.



BENODIGDHEDEN (voor een taart met een doorsnede van +/- 28 cm)

Voor de koekbodem
- 250 gram bloem
- 100 gram kristalsuiker
- 250 gram koude boter
- 1 losgeklopt ei
- een scheutje melk
- een snufje zout

Voor de chocoladetruffelmousse
- 100 gr suiker
- 120 ml slagroom
- 150 gr pure chocola, gesmolten en afgekoeld
- 2 eetlepels cacaopoeder, gemengd met wat heet water
- 200 gr roomkaas (monchou)
- een snufje zout



Allereerst beginnen we met het maken van de bodem van de taart. We gebruiken hiervoor hetzelfde recept als in het recept van de bakewelltaartWikkel het deeg in plastic- of aluminiumfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Hierna kan je het deeg uitrollen en in een ingevette bakvorm plaatsen. Prik er gaatjes in met een vork. Om een natte bodem te voorkomen, is het het beste om de bodem eerst 'blind' te bakken. Hiervoor gebruik je blindbakbonen (te koop in kookwinkels) of, zoals wij het doen, met een zak ongekookte kikkererwten. Werkt net zo goed, en is een stuk goedkoper. Plaats een stuk bakpapier over de bakvorm, en plaats hierin de bonen. Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (170 graden) voor zo'n 15 tot 20 minuten. Hierna moet de bodem nog 5 minuten zonder de bonen in de oven, zodat hij knapperig kan worden.



Sla ondertussen de slagroom stijf. Verwarm de chocolade au bain marie tot het volledig gesmolten is. Laat deze vervolgens terugkoelen tot kamertemperatuur. Meng het cacaopoeder met een maar eetlepels water tot je er een glad mengsel van kan maken. Dit kan vervolgens, samen met de teruggekoelde gesmolten chocolade, bij de slagroom gevoegd worden. Doe dit met een spatel en doe dit voorzichtig; zonder de lucht uit de slagroom te slaan.

Klop de roomkaas en de suiker samen tot een glad mengsel. Voeg voor de smaakbalans een snufje zout toe. Meng hier voorzichtig het slagroom/chocolademengsel door. Verdeel vervolgens het chocoladetruffelmengsel over de bodem in de taartvorm. Laat de taart voor een uur opstijven in de koelkast. De chocoladetruffeltaart is nu klaar. Bestuif hem met wat cacaopoeder en eventueel wat bramen voor een onweerstaanbare look






Geen opmerkingen: