zondag 26 januari 2014

Bakewell taart met blauwe bessen



Een bakewell taart is een klassieke Engelse taart gemaakt van een zoet korstdeeg met een laag jam en bovenop een laag van amandel en eieren, ook wel frangipane genoemd. Hij is licht knapperig, kruimelig, korrelig, sappig en zoet. De taart vindt zijn historie in het Engelse dorpje 'Bakewell', en je vindt hem daar dan ook in verschillende varianten. Wij eten 'm het liefst met blauwe bessen.

BENODIGDHEDEN (voor een taart met een doorsnede van +/- 28 cm)

Voor de koekbodem
- 250 gram bloem
- 100 gram kristalsuiker
- 250 gram koude boter
- 1 losgeklopt ei
- een scheutje melk
- een snufje zout

Voor de frangipane
- 285 gram blanke, ongezouten amandelen
- 50 gram bloem
- 1 vanillestokje
- 250 gram boter
- 250 gram kristalsuiker
- 3 eieren
- Een snufje zout

- Handvol blauwe bessen
- Een paar eetlepels frambozen-, kersen- of bosvruchtenjam

Begin met het maken van de bodem. Hiervoor gebruiken we een recept voor eenvoudig shortbread-deeg. Dit is een heel bros koekdeeg, wat zich perfect leent voor de bodem van een Bakewell- of appeltaart. Meng de bloem en de suiker en een snufje zout door elkaar. Werk met je handen de blokjes boter door het bloem-suiker-zoutmengsel tot het op een fijn broodkruim lijkt. Voeg hierna het ei en de melk toe aan het mengsel en kneed dit snel (hoe warmer het deeg, hoe minder bros het wordt) tot een samenhangend deeg waarvan je een bal kan vormen. Wikkel het deeg in plastic- of aluminiumfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.


Vervolgens kan je gaan beginnen aan de frangipane. Maal de amandelen in een keukenmachine tot een fijn poeder en doe dat samen met de bloem en het zout in een kom. Splits het vanillestokje en schraap met de achterkant van een mes de zaadjes eruit. Meng nu de boter, suiker, eieren en de vanillezaadjes tot een luchtige, romige massa. Plaats ook het frangipane-mengsel in de koelkast om op te stijven.


Vet een springvorm met een doorsnede van ongeveer 28 cm in met een beetje boter en eventueel daar overheen een laagje bloem. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit. Bekleed de ingevette bakvorm met het deeg en druk het daarbij zorgvuldig in de hoekjes. Prik met een vork gaatjes in het deeg. 


Om een natte bodem te voorkomen, is het het beste om de bodem eerst 'blind' te bakken. Hiervoor gebruik je blindbakbonen (te koop in kookwinkels) of, zoals wij het doen, met een zak ongekookte kikkererwten. Werkt net zo goed, en is een stuk goedkoper. Plaats een stuk bakpapier over de bakvorm, en plaats hierin de bonen. Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (170 graden) voor zo'n 15 tot 20 minuten. Hierna moet de bodem nog 5 minuten zonder de bonen in de oven, zodat hij knapperig kan worden.


Wanneer de bodem uit de oven is, kan de jam over de bodem gesmeerd worden, en de frangipane in de vorm worden gegoten. Zorg dat de frangipane goed verdeeld is over de gehele bodem. Druk hierna de blauwe bessen in het amandelmengsel. Bak de taart voor ongeveer 45 minuten tot een uur in een oven van 170 graden. De taart is klaar wanneer de bovenkant knapperig en goudbruin is. Heerlijk met een flinke klodder slagroom of crème fraiche. 








maandag 13 januari 2014

Meatloaf met bacon

Het is weer eens tijd voor iets hartigs. Iets wat de titel van deze hele blog natuurlijk ontzettend tegenspreekt. Maar dit recept is te lekker om achterwege te laten: gehaktbrood met bacon. Works every time. En het is alleen al aan te raden om het te maken vanwege de gehakt-en-bacongeur door het hele huis.

BENODIGDHEDEN
- 500 gram half-om-half gehakt
- Ongeveer 10 plakjes gerookte bacon
- Twee uien
- Twee teentjes knoflook
- Klein blikje tomatenpuree (zo'n ienieminiblikje, inderdaad)
- Theelepel (gerookt) paprikapoeder
- 1 ei, losgeklopt
- Vier sneetjes oud brood, in kruimels (of ongeveer dezelfde hoeveelheid in paneermeel)
- Fijngehakte verse rozemarijn (of een theelepel gedroogde rozemarijn)
- Genoeg peper en zout

Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Snipper de uien en pers de knoflookteentjes uit. Bak deze in een laagje olie op laag vuur tot de ui glazig is. Voeg hierna het blikje tomatenpuree toe. Deze wil nog wel eens vrij zuur van smaak zijn; door het te verhitten wordt het zoeter en lekkerder van smaak. 


Voeg het gehakt, losgeklopt ei, gerookt paprikapoeder, rozemarijn, peper/zout naar smaak en het paneermeel bij elkaar in een kom. Mix het met een handmixer (of wanneer je spierballen wil kweken lekker met de hand) tot het een glad mengsel is. Hierna kan ook het ui-knoflook-tomatenpuree-mengsel erbij. Beleg het bakblik met de bacon. De randjes die overblijven en aan de buitenkant van het blik hangen worden als het gehakt er in zit om naar elkaar toe gevouwen om het af te dichten. Je hebt ook nog twee losse plakjes bacon nodig om op de bovenkant te leggen.


Vervolgens kan het gehaktbrood-in-spe de oven in. Een uurtje tot 75 minuten is voldoende. Schrik niet van de hoeveelheid vet dat uit het gehaktbrood komt. Dit komt uit het gehakt (en uit de bacon vermoedelijk), en kan je gemakkelijk afgieten wanneer het brood na een uur uit de oven komt. Laat het gehaktbrood even een paar minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt.

Wanneer het brood afgekoeld is, en je het uit de vorm gehaald hebt, zal je zien dat de bacon aan de onderkant niet echt lekker knapperig is. Een tip is dus om het brood op een bakplaat te leggen en nogmaals in de oven te bakken voor een minuut of 15. Hierna is je gehaktbrood klaar.



Wij maakten van dit gehaktbrood een heerlijk (en supersimpel) lunchgerecht. Benodigdheden? Ovenbroodjes, kaas en een paar plakjes gehaktbrood. Broodjes opensnijden, paar druppels olijfolie erop, plakje gehaktbrood erop en afmaken met een plakje kaas. Even in de oven tot de kaas gesmolten is en je lunch is klaar. 

Absoluut geen fotogeniek gerecht, werkelijk verschrikkelijk om naar te moeten kijken, maar oh zo lekker. (Ook prima katervoedsel, overigens..)

Eet smakelijk!