donderdag 20 februari 2014

Lemon drizzle cake

Zo op het oog lijkt dit een heel normale cake. Dit is het echter niet. Deze Lemon drizzle cake is super luchtig en heel fris van smaak. Het cakebeslag is packed met citroenrasp, en nadat hij uit de oven komt wordt hij overgoten met een friszoet citroenglazuur. Hierdoor wordt de cake lekker smeuïg en (zelfs na een paar dagen) absoluut niet droog.


BENODIGDHEDEN

Voor de cake
- 175g ongezouten boter, op kamertemperatuur 
- 175g witte basterdsuiker 
- Fijngeraspte schil van drie citroenen 
- Drie eieren 
- 175g zelfrijzend bakmeel 
- Een snufje zeezout 
- Een vanillestokje (optioneel)
- Een scheutje melk (optioneel) 

Voor het citroenglazuur
- 200 gram poedersuiker
- 50 ml citroensap


Begin met het raspen van de schil van de citroenen. Zorg dat je een zo fijn mogelijke rasp gebruikt. Het is belangrijk om alleen het gele gedeelte van de schil te raspen; het witte (wat onder het gele zit) is bitter en dus niet lekker. Zet de rasp nog even apart voor straks. Verwarm ook alvast de oven op 180 graden.


Klop de boter (in kleine blokjes gesneden) en de suiker in een kom. Hoe langer je dit doet, hoe luchtiger je cake wordt. Tien minuutjes is vaak genoeg. Voeg de geraspte citroenschil toe en voeg dan de eieren toe, een voor een, en na elk ei een lepel bakmeel om te voorkomen dat het mengsel gaat schiften. Hierna kan de rest van het meel, een snufje zout en de vanille erbij; meng dit met een spatel door elkaar door het te 'vouwen' in plaats van te roeren. Hierdoor blijft er zo veel mogelijk lucht in het beslag en krijg je een extra luchtige cake. Als het beslag te droog is kan je eventueel een scheutje melk toevoegen.


Vet een cakeblik in met een beetje boter of gebruik bakpapier (wij deden allebei). Hierna kan het beslag in het blik geschept worden. Plaats de vorm in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 50 tot 60 minuten. Wanneer de cake in de oven staat, kan je alvast beginnen met het maken van het citroenglazuur. Pers het sap van (+/-) twee citroenen, en meng dit met de poedersuiker tot een glad beslag. Als je je glazuur liever wat zuurder of zoeter wilt, kan je wat meer citroensap of suiker toevoegen. 



Als de cake klaar is (wanneer je een spiesje/vleespen in de cake kan steken en er geen beslag op de prikker achterblijft) prik je met een sateprikker allemaal gaatjes in de cake. Dit voelt gek, omdat de cake er juist zo prachtig uit ziet wanneer hij net uit de oven komt, maar het is voor een goed doel: als je het glazuur over de cake giet, dringt de smaak helemaal tot in het midden van de cake door. Hierdoor is de hele cake doordrenkt met citroensmaak. Even laten afkoelen en de cake is klaar om gegeten te worden.

Eet smakelijk! :-)

maandag 10 februari 2014

Chocolade Truffeltaart

Deze taart is werkelijk niet te versmaden. Deze heerlijke, nee wat zeggen we, goddelijke chocolade truffeltaart is zo machtig lekker dat je ‘m écht een keer moet maken.



BENODIGDHEDEN (voor een taart met een doorsnede van +/- 28 cm)

Voor de koekbodem
- 250 gram bloem
- 100 gram kristalsuiker
- 250 gram koude boter
- 1 losgeklopt ei
- een scheutje melk
- een snufje zout

Voor de chocoladetruffelmousse
- 100 gr suiker
- 120 ml slagroom
- 150 gr pure chocola, gesmolten en afgekoeld
- 2 eetlepels cacaopoeder, gemengd met wat heet water
- 200 gr roomkaas (monchou)
- een snufje zout



Allereerst beginnen we met het maken van de bodem van de taart. We gebruiken hiervoor hetzelfde recept als in het recept van de bakewelltaartWikkel het deeg in plastic- of aluminiumfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast. Hierna kan je het deeg uitrollen en in een ingevette bakvorm plaatsen. Prik er gaatjes in met een vork. Om een natte bodem te voorkomen, is het het beste om de bodem eerst 'blind' te bakken. Hiervoor gebruik je blindbakbonen (te koop in kookwinkels) of, zoals wij het doen, met een zak ongekookte kikkererwten. Werkt net zo goed, en is een stuk goedkoper. Plaats een stuk bakpapier over de bakvorm, en plaats hierin de bonen. Plaats de vorm in een voorverwarmde oven (170 graden) voor zo'n 15 tot 20 minuten. Hierna moet de bodem nog 5 minuten zonder de bonen in de oven, zodat hij knapperig kan worden.



Sla ondertussen de slagroom stijf. Verwarm de chocolade au bain marie tot het volledig gesmolten is. Laat deze vervolgens terugkoelen tot kamertemperatuur. Meng het cacaopoeder met een maar eetlepels water tot je er een glad mengsel van kan maken. Dit kan vervolgens, samen met de teruggekoelde gesmolten chocolade, bij de slagroom gevoegd worden. Doe dit met een spatel en doe dit voorzichtig; zonder de lucht uit de slagroom te slaan.

Klop de roomkaas en de suiker samen tot een glad mengsel. Voeg voor de smaakbalans een snufje zout toe. Meng hier voorzichtig het slagroom/chocolademengsel door. Verdeel vervolgens het chocoladetruffelmengsel over de bodem in de taartvorm. Laat de taart voor een uur opstijven in de koelkast. De chocoladetruffeltaart is nu klaar. Bestuif hem met wat cacaopoeder en eventueel wat bramen voor een onweerstaanbare look