maandag 29 december 2014

Mince pies

Hoi daar! Groetjes vanuit het (ijs!)koude Engeland! We zijn heerlijk een paar dagen bij onze vader in York, waar we sinterkerstennieuw hebben gevierd. Engeland is prachtig in deze tijd van het jaar: iedereen is in kerststemming, overal op straat staan verlichte kerstbomen, kerstversiering overal. En niet te vergeten; al het kersteten! Roast ham en turkey, jacket potatoes, chutneys en heerlijke zoetigheden zoals Christmas pudding, trifles en mince pies! De laatste willen we graag met je delen. Mince pies zijn kleine taartjes van shortcrustdeeg (knapperig kruimeldeeg) met een heerlijke fruitige vulling van rozijnen, noten en ander gedroogd fruit met winterse kruiden. Het taartje wordt vaak gegeten rond de kersttijd en is een echte Britse klassieker. Mince meat zelf kan je overigens bij speciaalzaken kopen, of bij de filialen van Marcs&Spencer in Amsterdam en Den Haag.


BENODIGDHEDEN
Voor ongeveer 20 mince pies

- 375 gram bloem
- 260 gram roomboter
- 125 gram kristalsuiker
- Een pot mince meat (ongeveer 600 gram)


Verwarm allereerst de oven voor op 180 graden. Snijd hierna de koude roomboter in kleine blokjes. Voeg de boter en bloem in een kom bij elkaar tot het een kruimeldeeg wordt. Voeg hier nu de suiker en het ei bij. Kneed het deeg tot het bij elkaar komt, maar doe dit niet te lang, want dan wordt het deeg minder knapperig. Pak het deeg in in wat aluminiumfolie en plaats het in de koelkast om even op te stijven, voor ongeveer tien minuutjes. Haal na de tien minuten het deeg weer uit de oven. Rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht of snijplank. Steek rondjes uit het deeg, groot genoeg om een bakje te vormen. Wij gebruikten hiervoor een drinkglas.


Om de mince pies te maken gebruik je een muffinvorm. Vul de vormpjes met het uitgesneden deeg nadat je deze met wat boter of olie hebt ingevet. Hierna vul je de vormpjes met het mince meat. Je kan de mince meat zelf maken maar het is een stuk makkelijker wanneer je het in een potje koopt. Je hebt in Engeland ontzettend veel soorten, in Nederland wat minder. Je kunt altijd nog je eigen draai aan geven door wat limoen-, citroen-, mandarijnenschil of sap toe te voegen. 

De taartjes hebben meestal een vormpje van deeg bovenop. Vaak is dit een sterretje, wij vonden het wel leuk om wat andere kerstige vormpjes bovenop de taartjes te doen. Je kan de taartjes ook geheel afdekken met deeg, wat je zelf het leukst vindt. Plaats de vorm met de taartjes in het midden van je oven. Na twintig minuten in de oven zullen ze goudbruin van kleur zijn, en kunnen ze uit de oven. En klaar ben je! Geniet van de laatste dagen van 2014, en tot volgend jaar!

woensdag 24 december 2014

Kerstkoekjes

Het is bijna kerst! Vandaag hebben we een heerlijk recept voor Linzerkoekjes voor je, een van de bekendste en meest traditionele kerstkoekjes van Oostenrijk. Je ziet deze koekjes vaak in verschillende vormen: soms zijn het twee koekjes op elkaar met jam en vanillecrème ertussen, soms zit er alleen jam tussen, en soms zijn ze zoals wij ze vandaag maken, namelijk een éénlaags met jam in de uitsparing. Naast het feit dat ze er lekker kerstig uitzien, smaken ze ook nog eens hartstikke lekker. Je zou ze eigenlijk alleen al moeten bakken omdat je huis er zo lekker van gaat ruiken.



BENODIGDHEDEN
Voor de koekjes:
- 225 gram boter
- 140 gram suiker
- 1 ei
- 2 theelepels vanille extract/pasta
- 280 gram bloem
- Zout

Voor de vulling:
- Kneepje citroensap
- Rode vruchtenjam (wij gebruikten kersenjam, maar alle soorten zijn in principe bruikbaar)


Verwarm allereerst je oven voor op 180 graden. Zorg ervoor dat de oven niet op de heteluchtstand staat. Pak vervolgens een grote kom, voeg hier de bloem, suiker en een mespuntje zout in en mix ze door elkaar. Snijd de koude roomboter in blokjes. Kneed de boter door het droge bloemsuikerzout-mengsel, dit kan je gewoon met je handen doen. Als dit de consistentie van kruimels krijgt, voeg je er het ei bij, tot het een soepel, samenhangend deeg vormt. Laat het deeg nu even rusten in de koelkast voor ongeveer twintig minuten. Hierdoor krijg je brossere koekjes die beter hun vorm behouden.


Ondertussen kan je de jam door een zeefje halen zodat alle pitjes en vruchtjes eruit zijn. Leng de gezeefde jam een beetje aan met wat citroensap, zodat hij makkelijker schenkt. Haal nu het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot ongeveer een centimeter dikte. Steek je vormpje uit en maak een gat in het midden van het koekje, dit kan met een mes, of met een ander met een kleiner vormpje, zoals wij hebben gedaan. 


Beleg een bakplaat met wat bakpapier, en leg hier de koekjes op. Vul de uitsparingen in de koekjes met wat jam. Bak de koekjes nu in ongeveer twintig minuutjes (tot ze goudbruin zijn), en je koekjes zijn klaar! Stop de koekjes in een leuk mandje/bakje/schaaltje en geef ze eens in plaats van een kerststukje of een bos bloemen wanneer je bij familie of vrienden kerst gaat vieren. Je kan ze natuurlijk ook gewoon zelf opeten, wij geven je groot gelijk.



zaterdag 13 december 2014

Earl Grey tea cake

We gaan weer eens op de Britse tour, en maken deze keer een heerlijke cake met Earl Grey thee erdoor. Weer eens wat anders dan een gewone roombotercake. We probeerden deze keer eens een wat minder obesitaskwekend recept: in plaats van (veel) boter gebruiken we deels crème fraiche. Dit zorgt voor een lichte, frisse cake. Echt het proberen waard! 


BENODIGDHEDEN

- Twee zakjes Earl Grey thee
- 250 gram kristalsuiker
- Vier eieren
- 200 gram bloem
- Schil van een sinaasappel
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 gram creme fraiche
- 50 gram boter
- Snufje zout

Begin met het tot poeder malen van de theeblaadjes uit het theezakje. Doe dit met een vijzel, en maal de blaadjes tot ze helemaal fijn zijn. Thee uit een theezakje is vaak al relatief fijn, losse bladthee is vaak grover van structuur.

Meng de boter met de suiker en de creme fraiche tot een luchtig mengsel. Voeg hierna een voor een de eieren toe. Mix tot er een glad mengsel ontstaat en alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn. Rasp de schil van de (afgewassen en geboende) sinaasappel en voeg deze samen met het bakpoeder, de bloem en een snufje zout toe aan het boter-suiker-eimengsel. Voeg op het laatst de thee toe. Er ontstaat nu een soort stracciatellakleurig mengsel.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in en giet hier het cakemengsel in. Het zal opvallen dat het beslag wat dunner is dan normaal cakebeslag, dit komt omdat er veel minder boter in zit dan gebruikelijk. Bak de cake in ongeveer 45 tot 60 minuten af. De cake is klaar wanneer hij goudbruin is en een satéprikker er schoon uit komt. Serveer de cake met wat opgeklopte room, wat jam en een grote kop thee. 

Of gewoon zonder alle poespas, dat kan natuurlijk ook.


zaterdag 6 december 2014

Appeltaart met gezouten karamel

Plots kwamen we er achter dat we nog een absolute klassieker mistten op Toetjes als Ontbijt: de appeltaart. Na wat experimenteren met deze oerhollandse taart kwamen we op het volgende recept. Oké, het was niet heel moeilijk: gezouten karamel is onze beste vriend. Door het besmeren van de taartbodem (en een beetje bovenop voor de extra indulgence) met een royale hoeveelheid karamel en zeezoutvlokken krijg je net even een andere taart dan de gebruikelijke appeltaart. Mjam.


BENODIGDHEDEN
- 1 ei
- 1 Vanillestokje / zakje vanillesuiker
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 250 g witte basterdsuiker
- Mespuntje zout
- 250 g koude boter
- 5 goudreinetten (of andere appels, naar eigen smaak)
- Schil van een citroen
- Blikje gecondenseerde melk
- Grof gemalen zeezout


We beginnen met de langste klus: het koken van het blikje gecondenseerde melk. Wij hebben de blikjes met karamel standaard in ons keukenkastje staan voor noodgevallen, maar wanneer je dit niet hebt moet je het blikje melk nog koken. Breng een pan vol water aan de kook en leg het blikje gecondenseerde melk in het water. Zorg dat het blikje helemaal onder water komt te staan, anders kan hij ontploffen en vliegt de karamel door de keuken. Het koken duurt ongeveer drie tot vier uur. Als je het blikje vervolgens (na wat afkoelen) openmaakt, is het lichtbruine karamel geworden. 


Voeg hier een gewenste hoeveelheid grof zeezout aan toe en laat nog even op het aanrecht staan tot we het gaan gebruiken voor de taart. Splits het ei en rasp de schil van de citroen met een fijne rasp. Voeg het bakmeel, 200 gram suiker en het mespuntje zout in een kom. Snijd de boter in hele kleine blokjes en meng en kneed deze door de suiker totdat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het eiwit en de helft van de citroenrasp toe. Bewaar het eigeel trouwens maar, dit kan je gebruiken om de taart mee te bestrijken voordat hij de oven in gaat. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak het in vershoudfolie en leg het voor een uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet een grote springvorm in met boter en een laagje bloem. Bestuif het werkblad (of een snijplank voor minder geklieder), de deegroller en de deegbal met bakmeel en rol tweederde van het taartdeeg uit tot een plak van een centimeter dik. Hiermee ga je de bodem en dan de randen van de vorm bekleden. Tip: steek eerst met de springvorm een cirkel uit het deeg en leg die op de bodem van de vorm. Bekleed vervolgens de randen met het restant van het uitgerolde deeg.

Wanneer de springvorm is bekleed met het deeg, kan je de appels gaan snijden. Wij willen een netjes-uitziende taart vandaag, dus we snijden dunne plakjes van de appels met een mandoline (a.k.a. de vingertopjeskiller). Je kan de appel ook in blokjes snijden, natuurlijk. Vervolgens kan je de appelstukjes/plakjes/blokjes op smaak brengen met een theelepel kaneel, de andere helft van de citroenrasp en een eetlepel suiker. Mix goed door elkaar.


Plaats nu de stukjes appel op de door jou gewenste manier in de springvorm. Wij kiezen ervoor om de appel in een soort 'bloemvorm' in de vorm te leggen. Halverwege de vulling (wanneer je dus nog de helft van je appelstukjes overhebt) smeer je de laag appels royaal in met de gezouten karamel. Hierna plaats je de rest van de stukjes in de taartvorm. 


Op het laatst giet, schenk of smeer je de rest van de karamel op de appel. De randjes van het deeg kan je een stukje over de vulling heen vouwen, om te voorkomen dat de karamel straks buiten zijn 'oevers' treedt. ;-) Bestrijk de bovenkant van de taart met eigeel zodat het deeg mooi gaat glanzen. Bak de appel-karameltaart af in het midden van de oven voor ongeveer 45 minuten tot een uur.

Wanneer het deeg goudbruin is, is de taart klaar!