zondag 28 september 2014

Hemelse modder van Morris

Oké, de naam van dit dessert doet je niet gelijk watertanden. Toen Morris dit de eerste keer voor me maakte, was ik gelijk verkocht. Geef me dit elke dag!





BENODIGDHEDEN 
(voor 4 tot 6 personen)

- Drie eieren
- 150 gram melkchocolade
- 150 gram pure chocolade
- Twee eetlepels suiker
- 500 ml slagroom





Om te beginnen, zetten we een pannetje water op het gas, welke zal fungeren als au-bain-marie. Plaats er een schaaltje of kleiner pannetje bovenop en smelt hierin de chocolade. We hebben verschillende verhoudingen geprobeerd trouwens, maar half-om-half met pure en melkchocolade is toch echt het lekkerst.


Zet de chocolade hierna even apart, of zet het vuur uit en laat de chocolade nog even op de au-bain-marie staan. Ondertussen scheid je de eieren. Doe dit heel secuur: er mag geen eigeel in het eiwit terecht komen. Wanneer dit wel gebeurt, krijg je de eiwitten niet meer stijf geklopt. Dit is namelijk wat we hierna gaan doen: met een handmixer of keukenmachine de eiwitten met de suiker opkloppen tot ze stijf zijn en je de mengkom letterlijk boven je hoofd kan houden zonder dat je hele hoofd onder de smurrie zit!


Laat de eiwitten even apart staan, en klop nu met de handmixer het eigeel op tot deze lichter en schuimig zijn. Doe dit in een aparte kom. Pak nu (wederom, sorry) een nieuwe mengkom en klop hierin de slagroom stijf. Het hoeft niet opgeklopt te worden tot boter, gewoon romig is voldoende.



Hierna gaan we de hemelse modder samenstellen: meng de chocolade beetje voor beetje bij het eigeel. Doe dit met een spatel zodat de meeste lucht in het mengsel achterblijft. Doe dit rustig, omdat de chocolade warm is en het eigeel koud. Je voelt hem aankomen; dat gaat snel schiften, en dat willen we voorkomen. Wanneer dit proces goed verlopen is, meng je met de spatel wederom beetje bij beetje het opgeklopte eiwit bij het chocolademengsel tot het geheel is opgenomen en je geen stukjes eiwit meer ziet. Als het eiwit erbij zit, kan je de slagroom toevoegen. Wederom niet roeren maar scheppen, zodat het een luchtige mousse wordt. 

Je kan de mousse serveren in de kom of in een schaal, maar je kan het ook in glazen of bakjes gieten en laten opstijven. Dit duurt ongeveer vier uur, maar dan heb je ook wel écht een heel lekker toetje!





Geen opmerkingen: