zaterdag 21 maart 2015

Cake met havermout en zwarte bessen

Deze cake met havermout en zwarte bessen is de de ideale traktatie voor visite. Of gewoon lekker aan het eind van de ochtend met een kopje koffie. We kwamen op de markt een bakje met zwarte bessen tegen, en besloten deze eens in een cake te verwerken. Zwarte bessen moet je overigens niet verwarren met blauwe bessen; ze zijn een stuk kleiner, donkerder en zuurder! Een heerlijke combinatie met een zoete cake.


BENODIGDHEDEN

- 175g ongezouten boter, op kamertemperatuur 
- 175g witte basterdsuiker 
- Drie eieren 
- 175g zelfrijzend bakmeel 
- Een snufje zeezout 
- Een vanillestokje / een eetlepel vanillesuiker
- Een volle hand havermoutvlokken
- Een bakje zwarte bessen


Verwarm eerst alvast je oven voor op 180 graden. Klop de roomboter (in kleine blokjes gesneden) en de suiker in een kom. Hoe langer je dit doet, hoe luchtiger je cake wordt. Tien minuutjes is vaak genoeg. Voeg de eieren toe, een voor een, en na elk ei een lepel bakmeel om te voorkomen dat het mengsel gaat schiften. Hierna kan de rest van het meel, driekwart van de havermout (de rest voor decoratie achterhouden), een snufje zout en de vanille(suiker) erbij; meng dit met een spatel door elkaar door het te 'vouwen' in plaats van te roeren. Hierdoor blijft er zo veel mogelijk lucht in het beslag en krijg je een extra luchtige cake. Als het beslag te droog is kan je eventueel een scheutje melk toevoegen. 


Vet een cakeblik in met een beetje boter of olie. Hierna kan het beslag in het blik geschept worden. Gooi na elke schep beslag een paar zwarte bessen in het cakeblik, zo krijg je een mooie verdeling van de besjes wanneer de cake afgebakken is. Decoreer de cake op het laatst met de achtergehouden havervlokken voor een extra rustiek effect. Plaats het cakeblik in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 50 tot 60 minuten. Twijfel je of de cake gaar is? Prik een sateprikker in de cake, wanneer er nog beslag aan de prikker kleeft, is hij nog niet gaar. Is de prikker schoon wanneer je hem uit de cake haalt? Dan kan de cake uit de oven.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: