zondag 17 november 2013

Scones met oude kaas en bieslook

Oke, kaasscones zijn niet echt een toetje, en horen dan ook niet echt thuis op deze blog, maar onze heimwee naar Engeland is het beste te verdoezelen met een goede voorraad scones. Met deze kaas-bieslook scones kan je op elk feestje aankomen (of je houdt ze gewoon lekker voor jezelf).



Benodigdheden voor +/- 15 kleine scones

225 gram bloem
Anderhalve theelepel mosterdzaadjes (of mosterdpoeder)
50 gram koude roomboter
Driekwart zakje bakpoeder
100 gram oude kaas (of, wanneer je het kan krijgen, Engelse mature cheddar)
Een goede handvol fijngehakte verse bieslook
1 losgeklopt ei
100 milliliter karnemelk



Om te beginnen rooster je de mosterdzaadjes even heel kort in een pan, zonder olie. Door de hitte komt er veel meer smaak en geur vrij.

Wanneer de zaadjes iets donkerder van kleur worden en een beetje 'knisperen' zijn ze goed. Hierna kan je ze in de vijzel tot poeder malen.

Verwarm voor de handigheid ook alvast even de oven voor op 180 graden.


Eerst voeg je alle droge bestanddelen (en de boter) bij elkaar: de bloem, mosterdpoeder, bieslook, kaas, bakpoeder en boter. Voeg ook peper en zout toe. 

Kneed de boter met je handen fijn door de droge bestanddelen tot het een beetje kruimelig wordt. Ondertussen kluts je in een maatbeker de karnemelk en het ei. Dit kan je daarna bij het mengsel gieten en met je handen door elkaar kneden. Hou een heel klein beetje van het melk-ei mengsel achter, om de scones mee in te smeren voor ze in de oven gaan.


Het is belangrijk dat het mengsel koud en luchtig blijft, dus je moet het niet te lang kneden. Wanneer er een luchtig, samenhangend deeg ontstaat, stort je het op je werkblad en rol je (niet te intensief, hou het deeg luchtig) een plak van 2 cm dik.



Met een stekertje snijd je de scones uit. Leg de scones op een ingevette bakplaat, niet te dicht bij elkaar omdat ze nog uitzetten. Smeer het achter gehouden melk-ei mengsel op de scones, en leg er een klein hoopje geraspte kaas op. De scones kunnen nu in de oven, ongeveer 15 minuten in het midden van de oven.


Wanneer de kaas gesmolten is en de scones goudbruin zijn, kunnen ze uit de oven en zijn ze klaar om gegeten te worden. Heerlijk met een laagje boter, kruidenkaas of gewoon naturel. Eet smakelijk!



Geen opmerkingen: