donderdag 20 februari 2014

Lemon drizzle cake

Zo op het oog lijkt dit een heel normale cake. Dit is het echter niet. Deze Lemon drizzle cake is super luchtig en heel fris van smaak. Het cakebeslag is packed met citroenrasp, en nadat hij uit de oven komt wordt hij overgoten met een friszoet citroenglazuur. Hierdoor wordt de cake lekker smeuïg en (zelfs na een paar dagen) absoluut niet droog.


BENODIGDHEDEN

Voor de cake
- 175g ongezouten boter, op kamertemperatuur 
- 175g witte basterdsuiker 
- Fijngeraspte schil van drie citroenen 
- Drie eieren 
- 175g zelfrijzend bakmeel 
- Een snufje zeezout 
- Een vanillestokje (optioneel)
- Een scheutje melk (optioneel) 

Voor het citroenglazuur
- 200 gram poedersuiker
- 50 ml citroensap


Begin met het raspen van de schil van de citroenen. Zorg dat je een zo fijn mogelijke rasp gebruikt. Het is belangrijk om alleen het gele gedeelte van de schil te raspen; het witte (wat onder het gele zit) is bitter en dus niet lekker. Zet de rasp nog even apart voor straks. Verwarm ook alvast de oven op 180 graden.


Klop de boter (in kleine blokjes gesneden) en de suiker in een kom. Hoe langer je dit doet, hoe luchtiger je cake wordt. Tien minuutjes is vaak genoeg. Voeg de geraspte citroenschil toe en voeg dan de eieren toe, een voor een, en na elk ei een lepel bakmeel om te voorkomen dat het mengsel gaat schiften. Hierna kan de rest van het meel, een snufje zout en de vanille erbij; meng dit met een spatel door elkaar door het te 'vouwen' in plaats van te roeren. Hierdoor blijft er zo veel mogelijk lucht in het beslag en krijg je een extra luchtige cake. Als het beslag te droog is kan je eventueel een scheutje melk toevoegen.


Vet een cakeblik in met een beetje boter of gebruik bakpapier (wij deden allebei). Hierna kan het beslag in het blik geschept worden. Plaats de vorm in een voorverwarmde oven op 180 graden gedurende 50 tot 60 minuten. Wanneer de cake in de oven staat, kan je alvast beginnen met het maken van het citroenglazuur. Pers het sap van (+/-) twee citroenen, en meng dit met de poedersuiker tot een glad beslag. Als je je glazuur liever wat zuurder of zoeter wilt, kan je wat meer citroensap of suiker toevoegen. 



Als de cake klaar is (wanneer je een spiesje/vleespen in de cake kan steken en er geen beslag op de prikker achterblijft) prik je met een sateprikker allemaal gaatjes in de cake. Dit voelt gek, omdat de cake er juist zo prachtig uit ziet wanneer hij net uit de oven komt, maar het is voor een goed doel: als je het glazuur over de cake giet, dringt de smaak helemaal tot in het midden van de cake door. Hierdoor is de hele cake doordrenkt met citroensmaak. Even laten afkoelen en de cake is klaar om gegeten te worden.

Eet smakelijk! :-)

Geen opmerkingen: