maandag 17 maart 2014

Tiramisu-cheesecake

Afgelopen weekend was onze moeder jarig, en dus doken we weer eens samen de keuken in. Een tiramisu-cheesecake leek ons een perfecte verjaardagstaart. Want zeg nou zelf; een combinatie van cheesecake en tiramisu klinkt echt hemels.


BENODIGDHEDEN

Voor de bodem (springvorm +/- 26 cm)
- 175 gram cantuccini koekjes
- 100 gram lange vingers
- Zes eetlepels amarettolikeur
- Een dubbele espresso
- 75 gram roomboter

Voor de tiramisu-cheesecakemix
- 250 milliliter slagroom
- 400 gram mascarpone
- 70 gram witte basterdsuiker
- Drie eetlepels amarettolikeur
- Optioneel: een vanillestokje


We beginnen met het fijnmalen van de cantuccini koekjes en de lange vingers. Wij maalden een deel tot hele fijne kruimels, en een deel wat grover voor de structuur. Verdeel de kruimels over twee bakjes, de ene helft is voor de bodem van de taart, en de rest komt later. Ondertussen zet je een pannetje op en smelt je de boter. Zet een sterk bakkie koffie, en laat deze afkoelen. 
Meng het met de koffielikeur (en ja, je mag best wat meer doen want we weten allemaal hoe lekker het is). Giet de gesmolten boter over (de helft van de) kruimels en stort deze in een ingevette springvorm. Plaats de bodem in een voorverwarmde oven van 170 graden voor zo'n tien minuten.


De andere helft van de kruimels vermeng je met de espresso en de likeur. De kruimels moeten niet helemaal doorweekt zijn, alleen een beetje op smaak gebracht. Laat de koffie die je over hebt staan, deze kan door de mascarpone-slagroommix heen.

Vervolgens gaan we verder met de cheesecakemix. Klop de slagroom samen met de suiker (en de vanille eventueel) stijf. Meng in een andere kom de mascarpone met een paar eetlepels van de koffie/likeur tot een glad mengsel. Met een spatel meng je de room door de mascarpone. 


Verdeel een derde van het mascarponemengsel over de afgebakken bodem. Hierna kan de rest van de overgebleven koekkruimels over de laag mascarpone, afgesloten met het laatste deel van het roommengsel. Laat de taart minstens 3 uur opstijven in de koelkast. Voor serveren is het het mooist om de taart te bestuiven met wat cacao, voor het echte tiramisu-effect.


Eet smakelijk!


Geen opmerkingen: