zaterdag 5 april 2014

Hummus à la Yotam Ottolenghi

Het is weer 'ns tijd voor wat hartigs. De lente is begonnen, en dat mag gevierd. Met hummusdip vandaag. Weer eens wat anders.

We zijn absoluut verliefd op de recepten van Yotam Ottolenghi, vooral op zijn boek Jeruzalem, en willen jullie op deze manier ook eens kennis laten maken met zijn recepten. Een simpele vandaag: hummus met geroosterde paprika. Heerlijk als dip of bijvoorbeeld op brood.


BENODIGDHEDEN

- 250 gram gedroogde kikkererwten 
(of voor de grote-stappen-snel-thuis-koks: een grote pot gewelde kikkererwten)
- Een eetlepel zuiveringszout (baking soda)
- Drie eetlepels tahinpasta (sesampasta, te koop bij grote supermarkten of toko's)
- Het sap van een citroen / limoen
- Een teen knoflook
- Gerookt paprikapoeder
- Peper en zout

Het fijne aan dit recept is dat je het volledig naar je eigen smaak aan kan passen. Grof of fijn gemalen, veel citroen/limoen of wat minder, heel veel knoflook of is een teentje genoeg; alles kan. Ottolenghi legt in zijn boek uit hoe je een basisversie van hummus maakt, en wij voegden hier nog wat gerookte paprika aan toe, omdat wij dit het lekkerst vinden.


Was de (gedroogde!) kikkererwten een dag tevoren goed en doe ze in een grote kom. Laat ze een nacht in water weken. Giet de kikkererwten de volgende dag af. Zet een middelgrote pan op hoog vuur en doe de uitgelekte erwten erin met het zuiveringszout/baking soda en nieuw water. Breng aan de kook en laat de erwten 2 uur op heel laag vuur koken tot ze gaar en gemakkelijk fijn te malen zijn (niet tot puree, maar ook niet meer keihard). Voeg tijdens het koken zo nodig meer water toe. 

Giet de kikkererwten af en bewaar wat van het kookvocht (houd een paar kikkererwten over voor garnering!). Doe de erwten in de foodprocessor of in een bakje om in te staafmixen. Maal ze tot het een stevige puree is en voeg dan de tahin, citroen/limoensap, knoflook (niet te veel, is rauw erg aanwezig qua smaak!) en zout en peper toe. Wanneer het niet zo gemakkelijk mixt of nog heel grof blijft kan je wat olijfolie, sesamolie, walnootolie of wat van het kookvocht toevoegen, wat je zelf het lekkerst vindt. 
Op het laatst voegen we twee theelepels gerookt paprikapoeder toe, en we garneren de hummus met wat olijfolie en de achtergehouden kikkererwten. Bewaar de hummus in de koelkast. Of doe het net zoals ons: duik de tuin in met de hummus, groenten en wat brood (en wijn), en geniet van het prachtige weer!



Geen opmerkingen: