zondag 10 augustus 2014

Papa's scones

Nog minder dan een maand, dan is de zomervakantie alweer voorbij. Dit weekend was voor ons een soort mini-vakantie; we bezochten onze vader in Engeland. Het weekend kan niet voorbij gaan zonder een cream tea met papa's scones. Dit recept is te lekker om niet met jullie te delen.


BENODIGDHEDEN

Voor de scones
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 milliliter karnemelk
- 50 gram suiker
- Een snuf zout
- 50 gram roomboter
- 1 ei
- Een handje rozijnen of krenten
- Eventueel een scheutje limoncello om de rozijnen in te wellen

Serveren met bijvoorbeeld
- Clotted cream (slagroom)
- Verschillende soorten jam
- Lemon curd
- Vers fruit
- Een grote pot thee

Verwarm allereerst je oven voor op 200 graden. Hierna kunnen we aan de slag met het deeg. Om hele luchtige en kruimelige scones te krijgen (zoals ze horen), is het het handigst om dit met een keukenmachine te doen. Mocht je deze niet in de buurt hebben kan je het ook met de hand of met een handmixer doen. Kneed het deeg dan alleen niet te lang, en zorg dat het deeg niet te warm wordt door je handen (af en toe met koud water je handen wassen kan ook al helpen).


Om te beginnen voeg je het zelfrijzend bakmeel, het zout en de suiker bij elkaar en meng je het een beetje. Voeg hierna de boter erbij in kleine blokjes. Meng dit beslag tot er een kruimelachtig, vrij onsamenhangend deeg ontstaat. Klop in een bakje het ei los met de karnemelk. Tijdens het mixen voeg je het dit ei-karnemelk mengsel toe. Zodra het deeg een bal gaat/kan vormen, stop je met mixen. Als er nog droge kruimels onderin de mengkom achterblijven, kan je nog wat extra karnemelk toevoegen. Plaats je deeg hierna op een koele plek zodat het wat kan rusten.


Wij maken de scones met rozijnen. Deze wellen we in wat limoncello omdat dit een heerlijk frisse smaak geeft aan je scones. Verwarm hiervoor de limoncello in een klein steelpannetje, haal het van het vuur wanneer dit tegen de kook aan komt en voeg hierna de rozijnen toe. Laat het even staan zodat de rozijnen zo veel mogelijk limoncello op kunnen nemen. Giet het achtergebleven vocht af (of drink het op, wat je wil) en voeg de rozijnen toe aan je deeg.



Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol het niet te lang, hierdoor krijgen de scones een andere structuur. Rol het uit tot een plak van ongeveer 3 centimeter dik. Steek hierna rondjes uit het deeg met een koekstekertje en plaats deze op een met boter ingesmeerde bakplaat. Plaats de scones in het midden van je oven en bak ze af in 12 tot 15 minuten, tot ze goudbruin zijn en flink gerezen.

Serveer je scones met een flinke laag jam, lemon curd of vers fruit, eventueel wat geklopte room en het belangrijkste: een grote pot thee. Enjoy!


Geen opmerkingen: