zaterdag 16 augustus 2014

Lavendel shortbread

Wanneer ik mijn achtertuin in loop, komt de geur van lavendel me tegemoet. Een paar weken stonden ze nog volledig in bloei, nu zijn ze wat ingedroogd en zijn ze wat minder paars van kleur. Lavendel in zeep, kaarsen en in zakjes in de kledingkast kennen we allemaal wel, maar je kan het ook heerlijk in voedsel verwerken! Wij maakten vandaag lavendel shortbreadkoekjes. Dit van oorsprong Schotse koekje maak je met met maar drie ingrediënten: suiker, boter en bloem. En in ons geval ook nog met een eetlepel gedroogde lavendelbloemetjes en een snufje zout. Resultaat: heerlijk brosse koekjes met een fijne, kruimelige structuur.


BENODIGDHEDEN

- 385 gram bloem
- 230 gram boter
- 150 gram suiker
- Mespuntje zout
- Eetlepel fijngehakte lavendel (uit de winkel of uit eigen tuin!)


Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kom de bloem, suiker en zout door elkaar. Haal vervolgens de roomboter uit de koelkast, snijd deze in kleine blokjes om het sneller te laten mengen.  Kneed / wrijf de boter en het bloem door je vingers zodat je eindigt met een fijn kruimeldeeg. Het is belangrijk dat je dit snel doet en met niet al te warme handen; de boter moet zo koud mogelijk blijven om met een bros koekje te eindigen. Je kan hiervoor ook af en toe je handen met koud water wassen en weer verder gaan met kneden.


Voeg hierna de lavendel toe. Wanneer je lavendel uit eigen tuin gebruikt, raden wij het aan om de bloemetjes even wat fijner te snijden zodat je een betere verdeling aan lavendel hebt. Voeg niet meer dan een eetlepel toe: je wilt niet dat je koekjes naar zeep gaan smaken. Juist de subtiele smaak van lavendel maakt dit koekje zo lekker.


Vervolgens stort je het deeg in een ingevette, vlakke bakvorm (dus met een niet te hoge rand). Druk het kruimelige deeg wat aan met je vingers. Omdat je de koekjes na het bakken pas gaat snijden, is het handig om de koekjes alvast deels uit te snijden met de achterkant van een mes. Wanneer de koekjes uit de oven komen, kan je ze volledig doorsnijden. Walkers is het bekendste koekjesmerk uit Groot Britannië, en maakt haar koekjes altijd in een rechthoekige 'finger' vorm. Ook worden deze koekjes vaak van een motief voorzien door deze voor het bakken met een vork in te prikken. Wij doen dit nu ook zo, maar leef je gerust uit op andere vormen en motiefjes.


Bak de koekjes in het midden van de oven voor 30 tot 35 minuten, tot ze licht gebruind zijn (niet te donker: shortbread is meestal vrij bleek van kleur). Wanneer ze uit de oven komen, de koekjes nog even doorsnijden in de gewenste vorm en laten afkoelen. English tea erbij, en klaar ben je!



Geen opmerkingen: