woensdag 17 september 2014

Chocolade-karamel verjaardagstaart

Afgelopen weekend was vierden we samen onze verjaardag voor onze familie en vrienden, en we hebben een poging gedaan om ons flink uit te sloven in de keuken. De desserts zullen de komende weken op Toetjes als Ontbijt verschijnen, te beginnen met onze chocoladetaart met (gezouten) karamelcreme. We maakten er twee: een met drie lagen en een met twee. De eerste was zo snel op dat er geen foto's van zijn, daarom zien we op deze foto's die met twee lagen. ;-)


BENODIGDHEDEN
Voor de cake
- 300 gram boter
- 300 gram suiker
- 330 gram bloem 
- 140 gram basterdsuiker
- 3 eieren
- 160 ml karnemelk
- 100 gram cacao
- 1 tl (zelfgemaakte) vanillesuiker
- 2 tl bakpoeder
- 1/2 tl zout

Voor de crème
- 250 gram boter
- Een blikje gecondenseerde melk (a 497 ml.)
- Zeezout

We beginnen allereerst met het klusje dat het langst duurt: het maken van de karamel. We gebruiken hiervoor een blikje gecondenseerde melk. Kook een pan vol water en leg het blikje gecondenseerde melk in het water. Zorg dat het blikje helemaal onder water komt te staan, anders kan hij ontploffen en vliegt de karamel door de keuken (krijg je wel een soort van eetbaar Hans en Grietje-huis, ook wel eens grappig). Het koken duurt ongeveer drie uur. Als je het blikje vervolgens openmaakt, is het lichtbruine karamel geworden.

Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden. Klop vervolgens de boter en allebei de soorten suiker. Wanneer dit mengsel licht en romig is, voeg je één voor één de eieren erbij. Meng in een andere kom de cacao, de karnemelk en het water tot het een glad geheel is. Weeg vervolgens -weer- in een andere kom de bloem, het bakpoeder en het zout.


Voeg vervolgens een lepel van het bloemmengsel en een lepel van het cacaomengsel bij het botermengsel. Doe dit met een spatel of een houten lepel, dit gaat beter dan met een handmixer. Blijf het bloemmengsel en cacaomengsel lepel voor lepel toevoegen tot alles samengevoegd is.


Omdat we de cake uiteindelijk in laagjes gaan verdelen, is het handig om een hoge bakvorm te gebruiken. Je kan uiteraard ook het beslag in twee/drie delen (dit ligt eraan hoeveel lagen je wil hebben) verdelen en alle lagen apart afbakken. Hierdoor is de baktijd ook moeilijker in te schatten. De taart is klaar wanneer een (saté)prikker er schoon uitkomt als je hem in de cake steekt. De cake moet wel droog zijn van binnen, omdat je hem anders erg moeilijk in lagen kan snijden.

Wanneer de cake in de oven staat, kan je alvast gaan beginnen met de karamelcrème. Klop de boter met een mixer tot deze licht en romig is. Voeg (naar smaak) een paar grote lepels van de karamel toe, en maak het af met een snuf zout. Je moet zelf even de balans zoeken tussen zoet en zout, dit kan voor iedereen naar smaak anders zijn. Je kan altijd tussendoor wat meer karamel toevoegen, let wel op dat de crème wel vast genoeg moet blijven om tussen de cake te smeren.

Snijd de cake, wanneer deze is afgekoeld, met een cakesnijder of een scherp mes (en een zeer vaste hand) in lagen. Besmeer de cake rijkelijk met de karamelcrème, en zet de taart in elkaar. Bewaar hem tot het moment van serveren in de koelkast, zodat de crème stevig blijft en niet wegsmelt. En klaar ben je: een absolute showstopper van een taart!

TIP I: Open het blikje (gekookte) gecondenseerde melk wanneer deze is afgekoeld. Het wil nog wel eens uit het blikje ploffen wanneer je hem openmaakt als hij net uit het water komt.

TIP II: Karamel over? Voeg wat grof zeezout toe en bewaar het in een potje in de koelkast, heerlijk voor op brood, in de yoghurt of... Waar niet voor eigenlijk?!

TIP III: Kook meerdere blikjes gecondenseerde melk tegelijk. Scheelt je de volgende keer (want die komt natuurlijk) toch weer drie uur koken en het blijft toch tot in de eeuwigheid goed omdat het nog in het blikje zit. (bron: Emiel de Leeuw)





Geen opmerkingen: