zaterdag 30 augustus 2014

Banoffee cupcakes

Banoffee (een combinatie van banaan en toffee) is een Engelse uitvinding uit de jaren zeventig. Het is inmiddels in verschillende vormen (taart, cake, creme, koekjes) te verkrijgen. Wij zijn er helemaal aan verslingerd, en maakten voor jullie banoffee cupcakes. Alsof er een engeltje op je tong... Ach lees maar snel.


BENODIGDHEDEN
Voor de cupcakes
- 250 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 250 gram suiker
- 4 eieren
- 1 rijpe banaan
- 250 gram zelfrijzend bakmeel

Voor de karamelsaus
- 300 gram kristalsuiker
- 80 milliliter water
- 350 milliliter slagroom
- Optioneel: verse vanille 

Voor de botercreme (glazuur)
- 175 gram ongezouten boter (op kamertemperatuur)
- 275 gram poedersuiker
- Een paar goede eetlepels van je zelfgemaakte karamelsaus

Om te beginnen sla met een mixer de boter en de suiker met elkaar op tot het luchtig en lichter van kleur is. Hoe langer hoe lekkerder, zo worden de cakejes het luchtigst. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 170 graden. Vervolgens voeg je de eieren een voor een bij het boter-suikermengsel. Prak hierna een (het liefst té) rijpe banaan en voeg deze bij het beslag.


Lepel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel erbij. Je kan dit ook met de mixer doen maar door een metalen lepel te gebruiken houd je zoveel mogelijk lucht in het mengsel, zodat je cakejes super luchtig zullen zijn wanneer ze uit de oven komen. Plaats de cupcake-papiertjes in de bakvorm (als je geen vorm hebt, kan je de vormpjes ook los in de oven plaatsen) en vul ze met het beslag. Zet de cakejes-to-be in het midden van de oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten, of tot ze goudbruin zijn en een sateprikker er schoon uitkomt wanneer je deze in een cakeje prikt.



Als de cakejes in de oven staan, kunnen we ondertussen aan de slag met de botercreme (het glazuur). Hiervoor maken we eerst karamel. Dit is de smaakmaker van de creme. De karamel maak je door de boter, poedersuiker, slagroom, water en (optioneel) verse vanille bij elkaar in een pannetje te doen en dit op een laag vuurtje te zetten en laten pruttelen tot het een karamel-achtige kleur en consistentie heeft. Dit kan best een poosje duren. Wanneer de karamel een goed kleurtje heeft (lichtbruin) en het een siroop-achtige consistentie heeft kan je het pannetje van het vuur halen en laten afkoelen. 

Nu is het tijd voor het maken van de basis van de botercreme. Net zoals bij de cakejes klop je de suiker en de boter bij elkaar tot het zacht is en de kleur bijna wit is. Nu kan je de karamel die we net gemaakt hebben erbij doen. Hoeveel je erbij doet kan je helemaal zelf bepalen. Zorg wel dat de karamel helemaal is afgekoeld voordat je het bij het botermengsel voegt, anders smelt de boter en gaat het mengsel schiften. Breng de creme met een spatel aan op de cupcakes, of als je het heel netjes wilt doen, met een spuitzak zodat er een mooie gelijke 'toef' op elk cakeje zit.


Decoratie van de cakejes: karamelschotsen
Ter decoratie hebben wij nog wat harde karamel gemaakt. Dit hebben we gedaan door suiker met wat zout en verse vanille in een pannetje te laten koken tot de suiker bruin wordt en je de karamelisatie van de suiker begint te ruiken en te zien. Wanneer de karamel een goudbruine kleur heeft, is hij goed. Sla op de geharde karamel met de achterkant van een keukenmes en plaats de 'karamelschotsen' in de cakejes.


Geniet ervan! :-)




Geen opmerkingen: