vrijdag 31 oktober 2014

Pumpkin spice koekjes

Oké, die regen- en hoosbuien zijn iets minder fijn, maar wij vinden de herfst echt een heerlijke tijd van het jaar. De bladeren vallen van de bomen (oké, ook wel eens op het spoor waardoor we uren vertraging hebben...), de kaarsjes kunnen weer aan, de potten thee worden weer gevuld en de sloffen kunnen weer om de voeten. En we kunnen de keuken weer in om allerlei herfstige gerechten te maken. We kregen enige tijd geleden van familie een aantal pompoenen en eigen tuin, en naast een volle pan soep wilden we er ook graag wat zoets mee maken. Pumpkin spice koekjes it is!


BENODIGDHEDEN

125 gram boter 
195 gram kristalsuiker
Een ei
250 gram bloem
Twee theelepels bakpoeder
Vanille (-essence, -stokje of -suiker) 
75 gram havermoutvlokken
Twee eetlepels speculaaskruiden
Handje gedroogde cranberries
150 gram geraspte pompoen

Verwarm allereerst alvast je oven voor op 200 graden. Snijd vervolgens de pompoen door midden, verwijder de pitten en de schil, en rasp hem tot je ongeveer 150 gram hebt. Pak vervolgens een kom, en roer hierin de boter (laat deze eerst even op kamertemperatuur komen zodat hij makkelijker te mengen is), suiker en vanille door. Wanneer dit een romig mengsel is, voeg je het ei, de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden toe. Roer dit tot een samenhangend deeg. Voeg als laatst de havermoutvlokken (houd een klein beetje apart ter garnering), de pompoenrasp en de cranberries toe.



Vorm vervolgens (met behulp van bijvoorbeeld een ijsschep) gelijke bolletjes deeg op een ingevette bakplaat. Druk de bolletjes deeg een beetje plat en garneer ze eventueel nog met wat havervlokken. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de bolletjes deeg zit, omdat de koekjes aardig uitlopen wanneer ze afgebakken zijn. Plaats nu de bakplaat met de soon-to-be koekjes nog even in de koelkast. Wanneer het deeg koud de oven in gaat, worden je koekjes uiteindelijk veel knapperiger!


Plaats de plaat in het midden van je voorverwarmde oven, en bak ze voor ongeveer twintig minuten tot ze goudbruin zijn. En klaar ben je; samen met een pot thee, een warm kleedje en een goede film moeten dit de perfecte ingrediënten voor een herfstavond zijn!







Geen opmerkingen: