zondag 16 november 2014

Pepernoten (oke, stiekem toch kruidnoten)

Sinterklaas is weer in het land! En ook al liggen de pepernoten tegenwoordig het hele jaar door in de supermarkt, de échte trek in sinterklaassnoepgoed is nu voor de meesten officieel begonnen. We hebben de afgelopen jaren vaker geprobeerd om zelf pepernoten te maken, maar ze werden nooit zo lekker als die van de bakker, of die van het betere supermarktmerk. We denken zelf dat het aan het kant-en-klare speculaaskruidenmengsel ligt. Deze bevatten vaak veel zout, veel E-nummers en weinig verschillende kruiden. We maken vandaag dan ook pepernoten met zelfgemaakte speculaaskruiden. Véél lekkerder. Laat die feestdagen maar beginnen!


BENODIGDHEDEN
Voor de speculaaskruiden (een voorraadje!)
- 8 theelepels gemalen kaneel 
- 2 theelepels gemalen kruidnagel 
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 theelepels gemberpoeder
 - 1 theelepels gemalen nootmuskaat
 - ½ theelepel gemalen kardemom
- 1 theelepel gemalen foelie

Voor de pepernoten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram licht- of donkerbruine basterdsuiker
- 100 gram koude roomboter
- 4 eetlepels melk
- 6 theelepels speculaaskruiden
- Snufje zout


Verwarm eerst alvast je oven voor op 175 graden. Hierna maken we de speculaaskruiden. Maal de foelie fijn met een vijzel. Meng alle losse kruiden in een kommetje door elkaar. Ruik tijdens het mengen goed; je kan naar eigen smaak wat afwijken van de voorgeschreven verhoudingen, wanneer je bijvoorbeeld minder van kardemom houdt. Wij vonden de bovenstaande verhoudingen perfect, maar over smaak valt natuurlijk te twisten. Van dit recept voor speculaaskruiden kan je meerdere keren pepernoten (of speculaasjes) bakken. Je kan het kruidenmengsel in een luchtdicht (weck)potje nog maandenlang bewaren.


Meng vervolgens alle droge ingrediënten in een kom door elkaar, en voeg hierna de blokjes (koude!) boter toe. Probeer het deeg zo koud mogelijk te houden, hier worden je pepernootjes brosser en krokanter door. Meng de boter met een vork alvast zo veel mogelijk door de rest van de ingrediënten, en meng later verder met je handen. Voeg af en toe wat eetlepels melk toe om het deeg tot een samenhangende substantie te krijgen. Zorg er wel voor dat het deeg niet te nat wordt. Wanneer het deeg goed aanvoelt, kan je de pepernootjes gaan vormen. Rol ze tussen je handen en druk ze een klein beetje plat op de bakplaat. Bak de pepernootjes af voor ongeveer 20 tot 25 minuten in het midden van de oven. De pepernoten zijn klaar wanneer ze lichtjes gebruind zijn aan de onderkant (even snel eentje omdraaien voordat je ze uit de oven haalt dus!).




Geen opmerkingen: