zaterdag 13 december 2014

Earl Grey tea cake

We gaan weer eens op de Britse tour, en maken deze keer een heerlijke cake met Earl Grey thee erdoor. Weer eens wat anders dan een gewone roombotercake. We probeerden deze keer eens een wat minder obesitaskwekend recept: in plaats van (veel) boter gebruiken we deels crème fraiche. Dit zorgt voor een lichte, frisse cake. Echt het proberen waard! 


BENODIGDHEDEN

- Twee zakjes Earl Grey thee
- 250 gram kristalsuiker
- Vier eieren
- 200 gram bloem
- Schil van een sinaasappel
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 gram creme fraiche
- 50 gram boter
- Snufje zout

Begin met het tot poeder malen van de theeblaadjes uit het theezakje. Doe dit met een vijzel, en maal de blaadjes tot ze helemaal fijn zijn. Thee uit een theezakje is vaak al relatief fijn, losse bladthee is vaak grover van structuur.

Meng de boter met de suiker en de creme fraiche tot een luchtig mengsel. Voeg hierna een voor een de eieren toe. Mix tot er een glad mengsel ontstaat en alle ingrediënten met elkaar vermengd zijn. Rasp de schil van de (afgewassen en geboende) sinaasappel en voeg deze samen met het bakpoeder, de bloem en een snufje zout toe aan het boter-suiker-eimengsel. Voeg op het laatst de thee toe. Er ontstaat nu een soort stracciatellakleurig mengsel.

 

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in en giet hier het cakemengsel in. Het zal opvallen dat het beslag wat dunner is dan normaal cakebeslag, dit komt omdat er veel minder boter in zit dan gebruikelijk. Bak de cake in ongeveer 45 tot 60 minuten af. De cake is klaar wanneer hij goudbruin is en een satéprikker er schoon uit komt. Serveer de cake met wat opgeklopte room, wat jam en een grote kop thee. 

Of gewoon zonder alle poespas, dat kan natuurlijk ook.


Geen opmerkingen: