woensdag 24 december 2014

Kerstkoekjes

Het is bijna kerst! Vandaag hebben we een heerlijk recept voor Linzerkoekjes voor je, een van de bekendste en meest traditionele kerstkoekjes van Oostenrijk. Je ziet deze koekjes vaak in verschillende vormen: soms zijn het twee koekjes op elkaar met jam en vanillecrème ertussen, soms zit er alleen jam tussen, en soms zijn ze zoals wij ze vandaag maken, namelijk een éénlaags met jam in de uitsparing. Naast het feit dat ze er lekker kerstig uitzien, smaken ze ook nog eens hartstikke lekker. Je zou ze eigenlijk alleen al moeten bakken omdat je huis er zo lekker van gaat ruiken.



BENODIGDHEDEN
Voor de koekjes:
- 225 gram boter
- 140 gram suiker
- 1 ei
- 2 theelepels vanille extract/pasta
- 280 gram bloem
- Zout

Voor de vulling:
- Kneepje citroensap
- Rode vruchtenjam (wij gebruikten kersenjam, maar alle soorten zijn in principe bruikbaar)


Verwarm allereerst je oven voor op 180 graden. Zorg ervoor dat de oven niet op de heteluchtstand staat. Pak vervolgens een grote kom, voeg hier de bloem, suiker en een mespuntje zout in en mix ze door elkaar. Snijd de koude roomboter in blokjes. Kneed de boter door het droge bloemsuikerzout-mengsel, dit kan je gewoon met je handen doen. Als dit de consistentie van kruimels krijgt, voeg je er het ei bij, tot het een soepel, samenhangend deeg vormt. Laat het deeg nu even rusten in de koelkast voor ongeveer twintig minuten. Hierdoor krijg je brossere koekjes die beter hun vorm behouden.


Ondertussen kan je de jam door een zeefje halen zodat alle pitjes en vruchtjes eruit zijn. Leng de gezeefde jam een beetje aan met wat citroensap, zodat hij makkelijker schenkt. Haal nu het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot ongeveer een centimeter dikte. Steek je vormpje uit en maak een gat in het midden van het koekje, dit kan met een mes, of met een ander met een kleiner vormpje, zoals wij hebben gedaan. 


Beleg een bakplaat met wat bakpapier, en leg hier de koekjes op. Vul de uitsparingen in de koekjes met wat jam. Bak de koekjes nu in ongeveer twintig minuutjes (tot ze goudbruin zijn), en je koekjes zijn klaar! Stop de koekjes in een leuk mandje/bakje/schaaltje en geef ze eens in plaats van een kerststukje of een bos bloemen wanneer je bij familie of vrienden kerst gaat vieren. Je kan ze natuurlijk ook gewoon zelf opeten, wij geven je groot gelijk.



Geen opmerkingen: