Ras al hanout is Marokkaans voor 'het beste van de winkel', en is een kruidenmengsel van meer dan twintig specerijen waaronder kaneel, komijn, peper, gember, kurkuma, kardemom en saffraan. Onderstaand recept is voor een flinke pan soep, je kan het ook erg goed invriezen als je te veel hebt. Het is namelijk echt niet te doen om voor maar 2 personen een hele pompoen te roosteren. Als je dan toch bezig bent...
BENODIGDHEDEN
- Flespompoen (tussen 1.5 en 2 kilo)
- Twee theelepels ras al hanout
- Een theelepel mosterdzaad
- Snuf zout en peper
- Schenkhoning
- 1.5 liter runder- of groentebouillon
- Verse koriander
- Drie witte uien
- Halve prei
(+ Staafmixer, vijzel, grote soeppan)
Verwarm de oven voor op 180 graden. In een droge pan (dus zonder olie of boter) rooster je even de ras al hanout, de mosterd-zaadjes en de peper en zout, waarna je ze in een vijzel fijnmaalt. Snijd hierna de pompoen doormidden. In de onderkant van de pompoen zitten de zaadjes, deze kan je goed met een lepel verwijderen. Snijd hem hierna in parten, met de schil er nog aan (schillen is een rotklus en is echt niet nodig!). Bedek een ovenschaal met olie of bakpapier, leg hier de parten op en strooi het kruidenmengsel en een paar kneepjes honing eroverheen. Plaats de schaal of plaat in de oven en laat het roosteren voor 30 tot 45 minuten.
De basis van de soep bestaat uit ui en prei (ik had nog wat wortel in de koelkast liggen en had dit erbij gedaan, dit hoeft niet per se). Snijd deze fijn en fruit ze op laag vuur in olie, zonder ze te bruinen. Voeg hierbij de steeltjes van de verse koriander toe; de steeltjes zijn ideaal om in dit vroege stadium toe te voegen omdat ze, in tegenstelling tot de korianderblaadjes, hun smaak houden gedurende het kookproces.
Verwarm de bouillon en voeg dit samen met het prui-ui mengsel in een (grote!) soeppan. Zet de pan op laag vuur.
Wanneer de pompoen geroosterd is (de honing is gaan karameliseren, de pompoenstukken zacht en de Marokkaanse kruiden ingetrokken) kan deze ook in de pan gevoegd worden. Laat het geheel nog een uur opstaan, totdat de pompoen helemaal gaar is en uit elkaar valt in de bouillon. Hierna kan je met de staafmixer de soep fijn en glad maken. Als je van een hele fijne soep houdt, kan je hem nog door een zeef halen. Wij vonden dit niet nodig. Breng de soep op smaak met zout, peper en wat fijngehakte koriander.
En serveren maar!
1 opmerking:
Wanneer begint die winter nou? Heb zin in deze soep! Mooie sfeervolle foto's ook!
Een reactie posten