donderdag 17 april 2014

Cinnamon rolls met vanilleglazuur

Het is weer bijna pasen! Het is elk jaar weer een hele bevalling om te beslissen wat je nu weer gaat maken voor het paasontbijt of de paasbrunch. Met deze cinnamon rolls met vanilleglazuur kan het haast niet mis gaan.


BENODIGDHEDEN
Voor het deeg
- 500 gram bloem
- Twee eetlepels suiker
- Een theelepel kaneel
- Snuf zout
- 1 zakje gist (8 gram)
- 2 eieren
- 50 gram boter
- 100 milliliter melk

Voor de kaneelvulling
- 100 gram boter (gesmolten)
- 150 gram suiker (bruine basterdsuiker bij voorkeur)
- Twee flinke theelepels kaneel

Voor het vanilleglazuur
- Twee eetlepels melk
- 1 vanillestokje
- (+/-) 100 gram poedersuiker

Verwarm de oven voor op 160 graden. Zorg dat alle bestanddelen van het deeg op kamertemperatuur zijn. Meng in een grote mengkom alle droge bestanddelen (bloem, suiker, kaneel, zout, gist) samen. Schenk hierna de melk er bij, en meng dit met een vork of met je handen tot een samenhangend geheel. Meng hierna de boter en de twee eieren erbij. Kneed het deeg voor ruim tien minuten. Hierna kan je het in de mengkom laten rijzen op een warme plek (in de vensterbank bijvoorbeeld), met een licht vochtige theedoek over de kom heen gelegd. Laat het deeg rijzen voor een half uur.


Ondertussen maken we de kaneelvulling, het allerlekkerste deel van dit recept. Smelt de boter in een pannetje, en voeg hierna de kaneel toe. Haal van het vuur. Voeg nu de suiker toe, en roer goed door. Wanneer het een soort plakkerige pasta wordt, is het goed. Naar smaak kan je nog wat meer kaneel toevoegen. Na een half uur zal je zien dat het deeg aanzienlijk toegenomen is in massa. Haal het uit de kom en leg het uit op een met bloem bestrooid werkblad. Rol het uit tot een grote lap, van zo'n 2 centimeter dik. 

Besmeer het deeg met het kaneelmengsel, tot een centimeter van de rand. Rol het deeg hierna op en vouw de randen goed dicht. Hierna kan je plakjes van zo'n vier centimeter snijden, en in een ingevette ovenschaal of springvorm leggen (wij hadden voor de zekerheid ook wat bakpapier op de onderkant van de vorm gelegd). Bak de broodjes in zo'n twintig minuten af.


Het huis ruikt nu als het goed is al heerlijk naar kaneel. Voordat de broodjes uit de oven komen, kunnen we alvast aan de slag met het glazuur. Dit is heel simpel: eerst de poedersuiker in een kommetje, en dan lepel voor lepel de melk erbij. Er moet een goed schenkbaar glazuur ontstaan: niet te dun en niet te dik. Wanneer de consistentie goed is, kan je de vanille erbij voegen. Wanneer de broodjes uit de oven zijn, kan de glazuur er overheen gegoten worden. Je kan ervoor kiezen om het er gewoon overheen te smeren, maar wij vonden het leuker om het met een spuitflesje in lijntjes over de broodjes te draperen.


Laat het glazuur in tien minuutjes hard worden, en smullen maar! 
Fijne pasen alvast! :-)



1 opmerking:

Anoniem zei

Hi! I would like to invite you to check out our site volrecepten.nl . Adding your blog to our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

If you like the idea of being found on our page, please, add your blog through the Top Blogs section.
I hope to see you there soon!