vrijdag 25 april 2014

Roze koeken uit ‘Bakken met Karin’

De roze koek is in Nederland een veel gegeten lekkernij gemaakt van een platte cake-achtige koek met een roze laagje glazuur. Iedereen kent ze wel. Maar.. vergeleken met deze zelfgemaakte, smaken die uit een pak voortaan altijd naar mierzoete, kartonnige ondingen.  Tenminste, dat schrijft Karin Luiten in haar nieuwste boek Bakken met Karin, een compilatie van veertig heerlijke bakrecepten uit haar eerdere boeken. Toetjes als ontbijt testte een van haar recepten uit.


BENODIGDHEDEN (voor 8 tot 10 roze koeken)
Voor de koeken
- 110 gram bloem
- 100 gram boter (op kamertemperatuur)
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- Rasp van 1 citroen
- Snufje zout

Voor het glazuur
- 100 gram poedersuiker
- 8 frambozen / 4 aardbeien fijngeplet
(of bij gebrek aan beiden: wat bessensap)

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een muffinvorm in met boter en bloem. Klop hierna de boter en de suiker met een mixer of garde zacht en romig. Rasp met een fijne rasp de schil van een citroen en voeg dit samen met een snufje zout bij het mengsel. Voeg hierna de twee eieren een voor een bij het deeg, en blijf kloppen tot elk ei is opgenomen. Zeef de bloem en spatel dit ook door het deeg.


Vul de ingevette muffinvorm tot de helft met het beslag, niet te vol, want we willen niet dat het cakejes worden. Dek de muffinvorm af met een vel bakpapier en leg hier een platte bakplaat op, dit houdt het rijzen tegen; hierdoor worden het koeken in plaats van luchtige cakejes.


Bak de koeken in zo'n 18 minuten af in de oven. Haal hierna de bakplaat en bakpapier van de vorm af en bak de bleke betjes nog even 2-3 minuten zodat ze een mooie kleur krijgen. Laat ze hierna volledig afkoelen voordat je ze kan glazuren. 


Het glazuur maken we als volgt: prak het rode fruit fijn met een vork en maal het door een theezeefje om pitjes tegen te houden. Doe de poedersuiker in een apart kommetje en voeg hier beetje bij beetje het sap bij, tot er een stevig, roze glazuur ontstaat. Verdeel het direct met de achterkant van een lepel over de koeken en laat opstijven.



Geen opmerkingen: