zondag 4 mei 2014

Rocky road bars

Heb je zin in iets lekkers voor bij de koffie of thee, maar heb je geen zin om uren in de keuken te staan? Maak dan deze rocky road bars! Het kost je hooguit tien minuutjes om te maken, en zo'n 2 tot 3 uur om op te stijven in de koelkast (en jij dus gewoon al lang weer iets voor jezelf kan doen. Easy peasy.

Rocky road is een zoete lekkernij met chocolade, marshmallows, nootjes en koekjes, maar eigenlijk kan je er van alles doorheen doen, wat je maar lekker vindt. Deze van oorsprong Australische lekkernij is al een oud recept en heeft een bijzondere geschiedenis. Van oudsher was dit namelijk voor de winkeliers een slimme manier om snoepgoed en koek wat beschadigde tijdens het transport toch nog te kunnen verkopen. 

BENODIGDHEDEN

- 300 gram pure chocolade
- 115 gram melkchocolade
- 40 gram ongezouten boter
- 350 gram lekkere dingen
(marshmallows, rozijnen, gedroogd fruit, stukjes witte chocolade, ongezouten noten, meergranenkoekjes, maltezers, m&m's ... ga zo maar door)


Begin met het afwegen van de chocolade en de boter. Smelt deze samen au-bain-marie tot een volledig gladde massa. Zet ondertussen alle lekkere dingen die je in de rocky roads wil doen klaar. Bedek ook alvast een langwerpig cakeblik met plasticfolie, zodat je het mengsel er straks gelijk in kan storten. Zorg dat er wat plasticfolie over de randen van de vorm overblijft, zodat je deze er straks overheen kan vouwen.


Doe het gesmolten chocolade-botermengsel in een kom en meng de lekkernijen erdoor. Doe dit snel, want je wil niet dat de witte chocolade of bijvoorbeeld de maltezers al half wegsmelten. Zorg dat de lekkernijen volledig met chocolade overgoten zijn.


Stort het chocolademengsel in de cakevorm. Druk het met een spatel goed aan, zodat het mooie vaste repen worden. Sluit de vorm af met het overhangende plasticfolie, en druk het met je handen nogmaals stevig aan om alle lucht uit het mengsel te krijgen. Zet hierna de vorm in de koelkast voor een uur of 2-3. Voor diegene met haast: een uurtje in de vriezer is vaak ook voldoende. 


Snijd de rocky road in plakjes en serveer met een goede bak koffie of pot thee. Genieten maar!




Geen opmerkingen: