zaterdag 24 mei 2014

Limoncello

Zo, daar zijn we weer. Ikzelf een aantal deadlines en Robin een hele eindexamenperiode verder; tijd voor DRANK. Het weer vraagt om een frisse, zoete alcoholische versnapering, die we zelf gaan maken. Limoncello! Bij de slijters in veelvoud te koop, maar zelfgemaakt toch echt het lekkerst. Je maakt het oorspronkelijk met pure alcohol, maar aangezien dat in Nederland nergens (tegen een schappelijke prijs) te krijgen is, maken wij het met wodka. Hier kan echt geen fabriekslimoncello tegenop!

BENODIGDHEDEN voor ruim 1 liter limoncello
- 1 fles wodka (0,75 liter)
- Acht biologische, ongewaxte citroenen
- 200 gram suiker
- 4 deciliter bronwater


Was de citroenen en boen ze goed. Het is essentieel dat je hiervoor biologische citroenen gebruikt, omdat deze niet bespoten zijn en geen waxlaagje bevatten. Haal ze dus bij de biosuper of op de biologische markt. Droog de citroenen na het wassen goed af, en schil met een dunschiller alle schil er af. Schil de citroenen zo dun mogelijk en probeer geen witte velletjes mee te schillen, want daar wordt de limoncello bitter van.

Dep vervolgens de schillen droog, stop ze in een (gesteriliseerde *) weckpot, en giet de wodka eroverheen. Plaats de pot met je soon-to-be-niet-te-versmaden-limoncello in een donkere, koele ruimte en laat deze hier voor ruim twee weken staan. Tussendoor kan je kijken of de wodka al geler wordt (dit gaat heel snel!), en je kan de pot af en toe een beetje schudden.


Na twee weken breng je in een pannetje de suiker en het bronwater al roerend aan de kook. Haal de pan hierna van het vuur, dek het af en laat het helemaal afkoelen. Voeg hierna het afgekoelde suikerwater bij het mengsel van citroenschillen en alcohol in de weckpot en roer het even door. 

Zeef het geheel hierna. Bewaar de citroenschillen wel, deze zijn heerlijk in bijvoorbeeld een citroencake! Schenk de limoncello in een (wederom gesteriliseerde *) fles en sluit deze af. Zet de flessen weer op een koele donkere plek. Na een week - je mag de limoncello ook gerust twee weken op smaak laten komen als je hier geduld voor hebt - is je limoncello klaar!


Serveer de limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer. Je kan er ook een heerlijke cocktail mee maken: 1 deel limoncello, 3 delen prosecco en een schijfje citroen; een prima zomerdrankje! Proost!

* Steriliseren: Zorg er voor dat de weckpot of fles schoon is. Zet de pot/fles in een ruime pan of schaal en giet er kokend water overheen. Let er wel op dat de potten/flessen helemaal onder het water staan. Breng het water opnieuw aan de kook en laat een kwartier koken. Hiermee zorg je er voor dat alle bacteriën verdwijnen. Haal de potten/flessen voorzichtig met een tang uit de pan en laat ze op hun kop op een (eveneens) schone theedoek drogen.

Geen opmerkingen: