vrijdag 21 november 2014

Madeleines

Deze week wijden we een blogje aan een absolute Franse klassieker. En denk je aan de madeleine, dan denk je aan legendarisch schrijver Marcel Proust. De geur van een madeleine opende voor hem een wereld aan herinneringen. Marcel Proust beschreef in zijn boek A la recherche du temps perdu hoe hij een madeleine doopte in een kopje thee. De zoete geur die de thee daardoor kreeg, herinnerde hem aan een ver verleden. Hij omschreef zijn meest geliefde cakeje als volgt:

"It’s light, spongey and not much bigger than a walnut, yet it’s imbued with the potential to evoke powerful memories of things past. It’s the humble madeleine."

Met dit recept heb je binnen een handomdraai (ongeveer) 24 heerlijke madeleines. Je hebt alleen wel een madeleinevorm nodig, maar die zijn tegenwoordig goed te verkrijgen bij de betere kookwinkel.


BENODIGDHEDEN

- 200 gram boter
- Vier eieren
- 180 gram bloem
- 150 gram suiker
- 20 gram bruine basterdsuiker
- 20 gram honing
- 5 gram bakpoeder
- Disaronno (of een andere amandellikeur)
- Vanille extract
- Snufje zout

Verwarm eerst alvast je oven voor op 200 graden. Smelt vervolgens de boter in een pannetje op laag vuur, en voeg hier de vanille aan toe. Laat de boter licht bruinen onder af en toe roeren. Hierdoor creëer je een beurre noisette. De Franse term betekent letterlijk 'hazelnootboter'. Er worden echter geen noten gebruikt: de naam slaat op de nootachtige smaakt die boter krijgt wanneer het bruin kleurt. Hierdoor krijgt het een rijkere smaak. Verdeel de boter in kleine blokjes wanneer je ze in de pan legt. Op een gegeven moment zal je zien dat er schuim en belletjes ontstaan op de boter: nu verdampt het water in de boter en scheiden de eiwitten zich van het vet. De boter zal nu snel verkleuren. Wanneer de boter bruin is haal je het van het vuur en laat het afkoelen.



Meng in een kom de suiker, basterdsuiker, eieren en honing, en klop dit tot het luchtiger is. Spatel vervolgens de bloem, het bakpoeder en een mespuntje zout door het eimengsel. Als dit vermengd is, voeg je de afgekoelde, gesmolten boter door het mengsel. Voeg hierna een scheutje Disaronno toe aan het beslag. Voeg dit toe naar eigen smaak; je kan tussendoor het beslag even proeven. Laat het beslag nu even rusten in de koelkast, voor ongeveer twintig minuten. Vet je madeleinevorm in en bestuif het daarna met bloem. Vul de vormpjes met het deeg en zet ze voor tien minuten tot een kwartier in de oven, tot ze goudbruin zijn. Laat de cakejes even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

(Sorry not sorry voor dit slechte plaatje.)

Geen opmerkingen: